Dette er VilVites plan for likestilling mellom kjønn (Gender Equality Plan, GEP). Planen er vedtatt av VilVites ledelse 10.3.23. I dokumentet beskrives VilVites ambisjon og mål for arbeidet med likestilling blant ansatte, samt viktige tiltak for å realisere ambisjonen. Planen tar utgangspunkt i VilVites situasjon og egenart som et vitensenter med ulike ansattgrupper.  

VilVite verdsetter EUs initiativ for å styrke likestilling og mangfold i arbeidslivet. For å ivareta vårt samfunnsoppdrag, levere de beste resultatene og evne å svare på de store samfunnsutfordringene som preger vår tid, trenger VilVite ansatte med mangfold i erfaringsgrunnlag, tilnærming og perspektiv. VilVite har alltid arbeidet for å sikre likestilling mellom kjønn. Vi arbeider også for å ivareta andre viktige mangfoldsdimensjoner. Dette skjer i sammenheng med oppfølging av aktivitets- og redegjørelsesplikten. (Ref. Likestillings- og diskrimineringsloven) og vil bli innarbeidet i herværende plan innen kort tid. 

VilVite har nulltoleranse for alle typer mobbing og seksuell trakassering. Vi har en etablert rutine for varsling av kritikkverdige forhold. I tillegg kartlegger vi forekomst av mobbing og trakassering gjennom vår årlige medarbeiderundersøkelse. Varsler følges opp i henhold til VilVites prosedyre for å bidra til løsning av den konkrete saken, ivareta den enkelte og forebygge uønskede hendelser.  

Dagens situasjon 

Siden VilVite ble etablert i 2006 har selskapet jobbet aktivt for å rekruttere både kvinner og menn, og har per i dag en jevn kjønnsmessig fordeling totalt sett – med enkelte forskjeller mellom ulike ansattgrupper. I ledelsen er det kjønnsbalanse, med mannlig øverste leder og kvinnelig assisterende direktør og økonomisjef.  

Kvinneandelen blant ansatte på VilVite er blant fast fulltidsansatte 66%. I noen fagområder er andelen lavere (teknisk, 100% menn) Av deltidsansatte er andelen 59% kvinneandel.   

Mål  

VilVite vil opprettholde vår innsats for likestilling med langsiktig og systematisk arbeid.  

En ambisjon om balanse på 50/50-nivå mener vi er riktig for VilVite samlet sett. Rekrutteringsgrunnlaget til VilVite er jevnt fordelt.  I tekniske fag er rekrutteringsgrunnlaget lavere av kvinner.  

Vi har tatt utgangspunkt i status i dag innenfor fire områder; formidling, tekniske fag, administrativt ansatte og deltidsansatte. 

VilVite skal jobbe for å ha mer likestilling innen sine ulike områder. VilVite jobber i mange tverrfaglige team. Disse teamene kan settes sammen med større fokus på kjønnsbalanse for å utjevne noe av forskjellene.  

Tilgangen til kvalifiserte kvinnelige søkere er lav for tekniske fag, men målet er å utjevne om vi får like kvalifiserte søkere. 

 

Ansvar og ressurser  

VilVites plan for likestilling vil være forpliktende for VilVites ledelse, samt tilretteleggerne som setter sammen lagene.  

VilVites HR-lag vil ha et overordnet ansvar for å støtte og følge opp arbeidet med implementering og oppfølging av VilVites plan for likestilling. HR- laget vil sette søkelys på dette i ansettelser.  

Tilretteleggerne vil sørge for å vurdere kjønnsbalanse i allokering av ressurser til ulike lag.  

 

Rapportering av utvikling  

Vi vil benytte våre etablerte systemer for å følge opp og dokumentere utvikling i likestilling over tid. Videre vil vi fortsette å følge med på lønnsdata, for å sikre at det ikke utvikles lønnsforskjeller mellom kvinner og menn.  

Hovedsamarbeidspartnere VilVite
Samarbeidspartnere