Antistoff
Hvordan blir viruset fanget av antistoffet?
Vil du vite hva et virus er, og hva det liker å gjøre er det lurt å først se her.
Det hender viruspiggen velger å binde til antistoffet i stedet for cellen
Piggen på viruset passer som hånd i hanske til en tilsvarende pigg på cellen, men ikke nok med det. Det kan være at viruset i et svakt øyeblikk heller lar seg tiltrekke av et antistoff som også passer som hånd i hanske til piggen. Det finnes noen veldig få slike antistofer rundt i blodet, men når en viruspigg først har gjort sin entré kan det fort blir mange flere antistoffer som viruspiggene lar seg tiltrekke av. Men viruspiggen angrer nok fort. Så fort hun har bundet til antistoffet blir viruspiggen nemlig sendt rett i gapet på spisecellen (fagocytten). Det er en selsom skjebne, men det hindrer at du blir syk, og det er jo bra.
Nå skal du få møte et koronavirus med rød pigg, slik piggen er farget i det mest anvendte koronavirusbildet for tiden, fra Centre of Disease Control i USA. For viruset handler alt om form, og da er det fristende å binde til antistoffene i stedet for cellen. Ved infeksjon kan det plutselig bli veldig mange antistoff rundt omkring i kroppen.
Her kan du se hva immunforsvaret gjør når viruset allerede er kommet seg inn i cellen.
Piggen heter egentlig Henriette og hun er virolog. Virologer jobber med virus, så Henriette vet en del om dem.
Om virologen Henriette Christie Ertsås
Henriette Christie Ertsås har hovedfag i virologi, en PhD i kreftforskning fra universitetet i Bergen og er utdannet skuespiller. Sammen med Henriette og Forskning til folket kan du delta i det som skjer inni cellene i kroppen vår. En reise i den forunderlige bitte lille biologien som bare kan sees i et mikroskop.