Appelsin-lys

Tenk gjenbruk og bruk rester av brukte lys og skall fra en appelsin til å lage et flott lys som også lukter skikkelig godt!

Skall fra appelsin og rester fra brukte lys går fort i bosset eller komposten, men her kan du lære hvordan skrot kan bli til noe vakkert og nyttig.

Dette trenger du

  • En appelsin eller flere.
  • Rester av stearinlys. Du kan bruke rester fra te-lys, kubbelys eller stakelys, bruk det du har. Og det gjør ingenting om du blander lysrester med ulik farge. 
  • En kjele samt noe å røre med.
  • En kniv og en skje.
  • Ny veke til lyset – her kan du kjøpe ferdig eller bruke en bomullstråd dyppet i smeltet stearin.
  • Litt nøytral matolje.
  • Forkle til å beskytte klær mot stearin.

Det kan være lurt å ha en matte eller en voksduk på arbeidsbordet, så er det lettere å få bort stearin dersom det kommer litt utenfor. 

Fremgangsmåte

  1. Del en appelsin i to like deler med en kniv (få hjelp av en voksen om du trenger det).
  2. Grav ut innmaten forsiktig med en skje. Her må du være litt forsiktig så du ikke får hull i skallet.
  3. Smør innsiden av appelsinen med litt nøytral matolje. Dette gjør at appelsinskallet ikke tørker så fort ut, og lyset holder seg fint lengre.
  4. Finn frem stearinrestene dine. Knus eller kutt de gjerne i litt mindre biter, så smelter de raskere. 
  5. Ha stearinrestene i en kjele og sett denne på komfyren på middels varme.
  6. Rør forsiktig rundt i kjelen mens stearinen smelter. 
  7. Plukk ut rester av gamle veker etter at stearinen ha smeltet.
  8. Ta en veke i skallet og hell forsiktig den flytende stearinen over i skallet – her er det lurt å være to – en som holder skallet og veken og en som tømmer.
  9. Dersom du ikke ha en veke som står av seg selv, må du finne noe å henge den opp i over appelsinskallet. Sett opp to høye glass på hver side av skallet, legg en sleiv eller noe over og heng veken opp på sleiven. Da sørger du for at veken holder seg midt i lyset.
  10. Etter ca 5 timer et lyset stivnet og klart til bruk. Husk å plasser lyset i en egen skål så det ikke velter.

Ditt flotte nye lys holder seg fint en ukes tid, men etter en stund vil appelsinskallet tørke ut, så det er lurt å ikke spare på lyset så altfor lenge. 

Tenk brannsikkerhet når du bruker levende lys. Sett ikke brennbare ting for nærme et lys og gå aldri ut av et rom med tente lys.

Del appelsinen i to ca like deler. 
Ta forsiktig ut innmaten med en skje. Ta gjerne en spisepause mens du jobber, eller spar appelsinen til etterpå. 

Smør innsiden av skallet med litt nøytral matolje. 

Finn frem stearinrester. Del de gjerne i litt mindre biter, så smelter de raskere.
Ha kjelen med stearinrestene over middels varme og rør forsiktig. Fjern rester av gamle veker når stearinet smelter. 

Sett veken i appelsinskallet og hell smeltet stearin over. Vær gjerne to stykker så går det lettere.

Når appelsinlyset er stivnet kan du pynte og lage det koselig – så kan du tenne lyset og nyte den gode lukten og ha god samvittighet for at du har laget noe fint av noe som skulle vært kastet!

Naturviten­skapens verden er åpen for nye oppdagelser!

Bestill billetter


Nyhetsbrev fra VilVite?

Hva ønsker du oppdateringer om?
Hovedsamarbeidspartnere VilVite
Samarbeidspartnere