Bananlapper med brune bananer
Vil du ha en brun banan? Ja takk! En godt moden eller overmoden banan er nemlig propfull av sukker.
Søte, brune bananer kan brukes til veldig mye forskjellig. En av våre favoritter, er bananlapper!
Bananlapper
Lapper smaker godt både som frokost, lunsj og kvelds, og er kjempegode i matpakken! Har du lapper til overs kan disse fint fryses ned. Lapper er superlurt å lage for å redde brune bananer og andre matrester, og smaker supergodt!
2 brune bananer
2 dl sammalt mel
2 dl havregryn
1 ts bakepulver
3 egg
2,5 dl melk
Smør/margarin til steking
Mos bananene med en gaffel. Visp eggene og bland sammen det tørre i en bolle. Tilsett gjerne litt kanel og kardemomme. Bland alt sammen og tilsett melk. La røren stå og svelle litt før du begynner å steke lappene. Smelt litt smør/margarin i stekepannen. Ta to spiseskjeer med røre i pannen og rør ut til en liten lapp. Snu lappene når overflaten er stivnet.
Denne oppskriften har vi fått fra Spisoppmaten.no. Her kan du få mange flere gode matreddingstips.
Hvorfor blir egentlig bananer brune?
En banan har flere faser og forandrer farge etterhvert som den blir mer moden. Den grønne bananen inneholder to deler stivelse og en del sukker. Mye av denne stivelsen er av en type som kroppen vår ikke klarer å fordøye, og noen synes dermed at grønne bananer nærmes er uspiselige. Etterhvert som bananen modes brytes stivelsen ned og blir omdannet til bukker. Bananen bli gul og er nå søtere og lettere å fordøye. Noe av stivelsen i bananer fungerer som fiber i kroppen vår og det er bra. Om bananen får modes videre blir den brun, og da finnes det knapt noe stivelse igjen, bare sukker, samt litt vitamin C, kalium og en mindre mengder andre vitaminer og mineraler.
Det er ikke alle som liker smaken av en overmoden banan, men ikke kast den, nå er den nemelig perfekt å bruke i mat. Prøv den i smoothier, grøt, sammen med yoghurt, i bakst eller test ut vår oppskrift på bananlapper.