Fibonacci-rekken
Har du noen gang telt antall kronblader på en blomst? Ble det 5, 8, 13 eller 21. Det er ikke tilfeldig. Disse tallene er med i Fibonacci-rekken.
Leonardo Fibonacci var en italiensk matematiker (født omkring 1170, død omkring 1250). En av tingene han gjorde var å teste hva som skjedde dersom han laget en tallrekke der hvert tall var summen av de to tallene før. Han startet med tallene 0 og 1, og la sammen disse to tallene for å finne det neste i rekken: 0+1=1. Det neste tallet ble da 1+1=2. Slik som dette fortsatte han. Da oppdaget han en underlig rekke med tall. Selv om rekken ble beskrevet av indiske matematikere lenge før Fibonaccis tid, har denne tallrekken fått navnet Fibonacci-rekken, og den ser slik ut:
0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89 osv.
Det neste tallet i Fibonacci-rekken er summen av de to siste tallene, altså får vi tallet 89 ved å regne ut 34+55=89. Dette gjør at Fibonacci-rekken fortsetter i det uendelige! Klarer du å regne deg frem til de manglende tallene i rekken under?
Tall fra denne rekken finnes overalt i naturen. I formen på sneglehus, antall spiraler i en kongle eller solsikkeblomst, antall kronblader på en blomst og mye mer.
Fibonacci-tall i naturen
Klarer du å finne Fibonacci-tall i naturen? Ta deg en tur ut og se om du finner noen blomster eller kongler. Har blomsten like mange kronblader som et Fibonacci-tall? Tell antall spiraler i konglen, først med klokken deretter mot klokken. Tilsvarer antall spiraler noen av Fibonacci-tallene.