Hjemmelaget iskrem

Visste du at du kan lage iskrem hjemme på under 20 min., uten å bruke fryseren?

Mmm! På en varm sommerdag er det ingenting som er bedre enn iskrem. Med litt fysikk- og kjemikunnskaper er iskrem aldri langt unna.

 

For å lage denne iskremen trenger du:

  • en liten fryseplastpose 
  • en større fryseplastpose 
  • 2 dl fløte
  • 1 dl helmelk
  • 0.5 dl sukker
  • ½ ts vaniljesukker
  • isbiter til å fylle den store fryseplastposen
  • 6-10 ss salt
  • et kjøkkenhåndkle
  • bittelitt tålmodighet, og sterke armer
  • + valgfri topping

 

Dette gjør du:

  1. Ta fløten, melken, sukkeret og vaniljesukkeret i den lille fryseplastposen, og knyt godt igjen. La det være litt luft i posen.
  2. Fyll den store fryseplastposen ca. halvfull med isbiter, og ta oppi salt. 
  3. Sett den lille posen oppi den store posen, og knyt igjen.
  4. Rist på posene i ca. 10 minutter (Jepp, her trenger du tålmodigheten og de sterke armene. Eller en å dele på ristingen med).
    Det kan bli veldig kaldt, så derfor kan det være lurt å pakke inn posen i et kjøkkenhåndkle.
  5. Når iskremen har fått riktig konsistens (knip litt på den lille posen for å kjenne etter), så klipper du opp den ytterste posen, og tar ut den lille posen med ferdig iskrem.
  6. Skyll av posen med iskrem med kaldt vann i vasken (slik at du unngår å få salt i iskremen), og klipp opp et hjørne. 
  7. Klem ut deilig iskrem i en skål, eller i en iskremkjeks. 

 

Hva skjer?

Posen du holder i kommer til å bli veldig, veldig kald. Mye kaldere enn om det bare hadde vært en pose med isbiter. Det er fordi at salt får is til å smelte ved å stjele energi fra is-molekylene. Da senkes temperaturen til isbitene, og de blir enda kaldere enn vanlig.

God iskrem er luftig. Det betyr at det er bittesmå hulrom med luft i iskremen. Hulrommene med luft blir til når vi rister på posen. Det er også derfor det er viktig å ha litt luft i den innerste posen – det er denne luften vi rister inn i iskremen. 

 

Men, sjokoladeis er aller best!

Helt enig. Bland inn litt kakao sammen med fløten og melken, så løser du problemet. Topp selvfølgelig det hele med det du liker aller best: sjokoladesaus, hakkede nøtter eller bær. 

Naturviten­skapens verden er åpen for nye oppdagelser!

Bestill billetter


Nyhetsbrev fra VilVite?

Hva ønsker du oppdateringer om?
Hovedsamarbeidspartnere VilVite
Samarbeidspartnere