Hjemmelaget iskrem
Visste du at du kan lage iskrem hjemme på under 20 min., uten å bruke fryseren?
Mmm! På en varm sommerdag er det ingenting som er bedre enn iskrem. Med litt fysikk- og kjemikunnskaper er iskrem aldri langt unna.
For å lage denne iskremen trenger du:
- en liten fryseplastpose
- en større fryseplastpose
- 2 dl fløte
- 1 dl helmelk
- 0.5 dl sukker
- ½ ts vaniljesukker
- isbiter til å fylle den store fryseplastposen
- 6-10 ss salt
- et kjøkkenhåndkle
- bittelitt tålmodighet, og sterke armer
- + valgfri topping
Dette gjør du:
- Ta fløten, melken, sukkeret og vaniljesukkeret i den lille fryseplastposen, og knyt godt igjen. La det være litt luft i posen.
- Fyll den store fryseplastposen ca. halvfull med isbiter, og ta oppi salt.
- Sett den lille posen oppi den store posen, og knyt igjen.
- Rist på posene i ca. 10 minutter (Jepp, her trenger du tålmodigheten og de sterke armene. Eller en å dele på ristingen med).
Det kan bli veldig kaldt, så derfor kan det være lurt å pakke inn posen i et kjøkkenhåndkle. - Når iskremen har fått riktig konsistens (knip litt på den lille posen for å kjenne etter), så klipper du opp den ytterste posen, og tar ut den lille posen med ferdig iskrem.
- Skyll av posen med iskrem med kaldt vann i vasken (slik at du unngår å få salt i iskremen), og klipp opp et hjørne.
- Klem ut deilig iskrem i en skål, eller i en iskremkjeks.
Hva skjer?
Posen du holder i kommer til å bli veldig, veldig kald. Mye kaldere enn om det bare hadde vært en pose med isbiter. Det er fordi at salt får is til å smelte ved å stjele energi fra is-molekylene. Da senkes temperaturen til isbitene, og de blir enda kaldere enn vanlig.
God iskrem er luftig. Det betyr at det er bittesmå hulrom med luft i iskremen. Hulrommene med luft blir til når vi rister på posen. Det er også derfor det er viktig å ha litt luft i den innerste posen – det er denne luften vi rister inn i iskremen.
Men, sjokoladeis er aller best!
Helt enig. Bland inn litt kakao sammen med fløten og melken, så løser du problemet. Topp selvfølgelig det hele med det du liker aller best: sjokoladesaus, hakkede nøtter eller bær.