Hva er det egentlig i maten din?
Maten vi spiser inneholder ulike ting, men hva er det, og hvorfor trenger vi det? Kan vi ikke bare spise det vi liker?
Det vi spiser og drikker, skal gi oss energi og tilføre næringsstoffer som gjør at kroppen fungerer som den skal. Kroppen vår trenger hele tiden tilførsel av sunn og variert mat for at den skal kunne:
- Holde seg frisk
- Konsentrere seg om jobb og skole
- Vokse og utvikle seg normalt
- Utføre kroppsarbeid og fysisk aktivitet
- Fungere i hverdagen
Det finnes tre viktige næringsstoffer i mat som gir energi: Karbohydrater, protein og fett. Næringstoffene bygger opp og vedlikeholder kroppen vår, og alle tre kan i tillegg omsettes i kroppen ved forbrenning, slik at det blir frigjort energi. Disse energigivende næringsstoffene kalles også for makronæringsstoffer.
Karbohydrater gir energi
Karbohydrater er vår viktigste kilde til energi. For blant annet hjernen vår er karbohydrater normalt den eneste energikilden. Kroppen vår trenger karbohydrater, men får vi et høyere enerigiinntak enn det kroppen trenger, omdannes karbohydratene til fett.
Vi får karbohydrater fra plantekost som korn, grønnsaker, frukt, bær og sukker. Mat som pasta og brød inneholder mye karbohydrater. Alle karbohydrater er opprinnelig dannet fra druesukker, som igjen er dannet i plantene gjennom fotosyntesen.
Protein – Kroppens byggesteiner
Proteiner er næringsstoffer som er nødvendig for oppbygging og vedlikehold av celler, og til produksjon av hormoner og enzymer. De gir også energi. I kroppen vår er det omtrent 100 000 forskjellige proteiner som alle har sine bestemte oppgaver å utføre. Proteiner finnes i alle planter og dyr. Noen proteiner brukes til å bygge opp hud, hår, negler og muskler, mens andre proteiner bidrar til transport, lagring, hormoner og enzymer.
Animalske produkter som fisk, kjøtt, melk og egg er spesielt gode kilder til protein av høy kvalitet. Belgvekster som erter og bønner er også gode proteinkilder.
Proteiner er store molekyler bygget opp av lange kjeder aminosyrer. De fleste aminosyrene kroppen protein består av, kan kroppen lage selv, men noen av dem må vi få gjennom maten. De kalles essensielle aminosyrer. Et variert kosthold vil gi deg nok essensielle aminosyrer, mens de som unngår kjøtt, fisk, egg og melkeprodukter, må være mer bevisst på hva de spiser for å sikre seg at de får nok.
Fett – Isolasjon og energi
Kroppen din bruker først og fremst fett som energilager, men fett er også en viktig byggestein i kjønnshormoner og inngår i kroppens cellemembraner. I tillegg virker fett som varmeisolator og støtdemper for våre indre organer. Essensielle fettsyrer er bestemte fettstoffer som kroppen vår trenger, men som den ikke kan lage selv. En viss mengde fett er derfor nødvendig. Men dersom vi spiser for mye fet mat, vil den energien som cellene ikke bruker, bli lagret blant annet som fett.
Fett kan deles inn i to hovedgrupper: Mettet fett og umettet fett. Flere av de umettede fettsyrene er essensielle. Omega-3 og omega-6 er grupper med flerumettede fettsyrer som beskytter mot hjerte- og karsykdommer. De finnes i fet fisk som laks og ørret, og i planteoljer som raps og soya.
Noen av de viktigste kildene til fett i norsk kosthold er:
- Spisefett (margarin, smør og oljer)
- Melk og melkeprodukter
- Kjøtt og kjøttvarer
Vitaminer og mineraler
Maten som vi spiser inneholder ikke bare energi, men også mange andre viktige stoffer som kroppen trenger for å fungere som den skal. Vitaminer, mineraler og sporstoffer er eksempler på mikronæringsstoffer som kroppen trenger i mindre mengder.
Vi kjenner i dag til tretten ulike vitaminer som er livsnødvendige for mennesker. De forskjellige vitaminene har ulike oppgaver i kroppen. Vitaminer regulerer kroppens stoffskifte og er nødvendig for nedbryting og oppbygging av karbohydrat, fett, protein og mineralstoffer. Vi deler mineralene inn i to hovedgrupper. Den ene gruppen er de som vi trenger relativt mye av, og som fungerer som byggesteiner i kroppen. De kalles mineraler og kan for eksempel være kalsium og fosfor. Den andre gruppen kaller vi for sporstoffer fordi kroppen trenger så små mengder. Jern, sink, selen og krom er eksempler på sporstoffer. Noen sporstoffer er giftige for kroppen, som eksempelvis bly og kvikksølv.