Hva er havforsuring?
Havet absorberer 25-30 % av de menneskelige utslippene av CO2, men hvordan påvirker det havet og de som lever der?
CO2 frigir H+-ioner og gjør havet surere
Karbondioksid (CO2) i atmosfæren er til en viss grad løselig i vann. Når karbondioksid løses i vann, dannes det karbonsyre (H2CO3 ):
CO2(g) + H2O(l) → H2CO3(aq)
karbondioksid + vann → karbonsyre
Karbonsyren frigir H+-ioner som senker pH-en i vannet. Da blir vannet surere:
H2CO3(aq) → H+(aq) + HCO3-(aq)
karbonsyre → hydrogenion + hydrogenkarbonation
H+-ioner fjerner karbonationer fra vannet
Organismer som lager skall, er avhengige av karbonationer for å lage kalsiumkarbonat:
Ca2+(aq) + CO32-(aq) → CaCO3(s)
kalsiumion + karbonation → kalsiumkarbonat
Når vannet blir surere, blir karbonationer omdannet til hydrogenkarbonationer.
CO32-(aq) + H+(aq) → HCO3-(aq)
karbonation + hydrogenion → hydrogenkarbonation
Da bli ikke karbonationene lengre tilgjengelige for organismer som ønsker å bruke dem til å lage skall.
pH i havet
pH-skalen går fra 0 til 14. I nøytralt vann er pH-verdien lik 7. Hvis pH-verdien er over 7, sier vi at vannet er basisk. Hvis den er under 7, sier vi at vannet er surt.
Vannet i havet har en pH-verdi litt over 8, det er altså litt basisk, men i årene som har gått siden den industrielle revoulsjon, har pH-verdien i havet sunket. Og den synker fortsatt. Dette skyldes blant annet at vi har sluppet store mengder karbondioksid ut i atmosfæren.
Når pH-verdien i havet blir lavere, og det blir færre karbonationer tilgjengelig, blir livet vanskeligere for de organismene som trenger å bygge skall. Hvis vannet blir for surt, kan skall til og med løse seg opp (H+-ionene trekker mer på karbonationene enn det kalsiumionene gjør).