Lenge leve rester
Tenk at vårløken kan spises to ganger! Her finner du tips om matredding som hjelper både på lommeboken og miljøet.
Matsvinn
I en undersøkelse som Bergen Kommune har gjort sammen med Bioregion Institute og PwC (Sirkulære Bergen) kommer det frem at ca 40% av restavfallet i Bergen er matavfall. Det betyr at vi har mye å tjene på å kaste mindre mat. Både lommeboken og miljøet vil vinne dersom vi alle kaster mindre.
Hva er det med vårløk?
Vårløken og purreløken er et godt sted å starte. Neste gang du bruker vårløk, så lar du det være igjen 2-3 cm med stilk nederst. Denne putter du i litt vann og lar den stå i vinduskarmen. Bytt vann annenhver dag. Etter ca 1 uke er det kommet lange røtter og vårløken har fått nye spirer. Nå kan du enten plante den ut i jorden slik at den kan bli enda større, eller du kan kutte den i biter og bruke den i maten. Tenk, nå har du kastet en mindre vårløk, og samtidig spart lommeboken! Dette kaller vi vinn-vinn.
Hvordan kaste mindre mat?
- Forsyn deg med mindre omgangen. Det er lettere å spare restene som ikke allerede er kommet på fatet.
- Frys grønnsaker frukt og bær som du ikke rakk å spise opp. Supert å ha på lur til en smoothie.
- Har du salat som er blitt slapp? Legg den i isvann (kaldt vann med isbiter) i 10 minutter. Da blir den sprø og klar til å spises.
- Lag en restepizza. Bruk det du har i kjøleskapet og finn opp din helt egen pizza, det finnes ikke noe feil i restemat.
- Gammelt brød? Lag krutonger, toast, arme riddere eller putt en skive med smør i vaffeljernet. Her er det mange muligheter!
- Gamle brunostbiter kan bli til deilig prim. Smelt sammen med litt melk i en panne på lav varme. Smaker nydelig med varm prim på en skive.
- Hvitostrester kan raspes og fryses. Eller lag sprø ostechips i stekovnen.
- Lag en restefest! Inviter venner og naboer til å ta med seg rester og lag en hyggelig restefest.
- Sjokoladerester? Helt ærlig, det skjer ikke så ofte, men det er deilig å putte en sjokoladebit i litt varm melk, da får du skikkelig god varm sjokolade.
Andre gode tips
- Følg gjerne #spisoppmaten på Instagrem eller Facebook. Her får du mange tips, eller du kan dele dine egne.
- Bruk appen Too good to go, og redd en porsjon mat fra å bli kastet i en butikk eller en restaurant.
- Følg #fattig.student på Instagram. Mange tips om billig og bærekraftig mat.
Del gjerne egne tips og erfaringer med oss ved å tagge #vilvite i sosiale medier.