Lukt og smak
Hvorfor er luktesansen så viktig når vi spiser? Prøv dette enkle eksperimentet hjemme.
Du har sikkert hørt før at vi har fem ulike smaker i munnen, søtt, surt, salt, bittert og umami. I tillegg kommer aromaer, eller det vi lukter når vi spiser. Vi skal nå teste luktesansens viktighet når vi spiser.
Du kommer til å trenge:
Sukker
Kanel
Eple
Potet
Bind til å ha for øynene
Neseklype (eller hold deg selv veldig godt for nesen)
Små skåler/eggeglass
Mange teskjeer
Dette gjør du:
Gjør dette sammen med familien eller noen venner. På forhånd kutter du opp potet og eple i mindre like store biter. Gjør klar noen små skåler eller eggeglass med en blanding av sukker og kanel, og noen med bare sukker.
En må være den som hjelper de andre med testen, resten tar et bind for øynene og lukker nesen.
Den som hjelper gir alle en bit med potet i munnen. Så en bit eple. De skal ikke tygge, bare smake. Hvilken var hvilken? Klarer noen å gjette?
Gjør det samme, men nå med blandingen av kanel og sukker, og bare sukker. Ta litt på teskjeer og smak. Kjente de forskjell når de hadde lukkede øyner og lukket nese?Få så noen av deltagerne til å hjelpe deg, sånn at du også får prøvd. Først med potet og eple, så med sukker, og sukker/kanel blanding. Smakte du forskjell på noen av dem?
Prøv så å smake på de forskjellige bitene av eple, potet, sukke og sukker/kanel blanding uten å se, men nå kan du få lov å lukte. Hvordan gikk testen nå?
Forklaring:
I mange matvarer, som eple og kanel, er det mye aroma, eller luktestoffer. Luktestoffene har noe å si for hvordan vi smaker maten. De som ikke har luktesans mangler aromaen når de spiser, og kunne likegreit spist en potet som et eple, de har samme tekstur, og smaker for dem likt. De med luktesans får med aromaen når de spiser, og smaker dermed forskjell på de ulike varene.