Naturmangfold

Naturmangfold omfatter alle slags dyr og planter i alle geografiske områder og økosystemer. Det handler rett og slett om alle de ulike variasjonene av liv som finnes i naturen.

Hva er et økosystem?
Et økosystem kan minne om et samfunn som består av forskjellige arter. Disse artene kan være dyr, planter, sopp eller mikroorganismer. Alle artene har en bestemt funksjon og jobb de skal gjøre. De bidrar på hver sin måte til at balansen opprettholdes og økosystemet skal fungere. Arbeidet de gjør er så viktig at dersom en art dør ut eller blir for stor, kan det føre til at hele økosystemet kollapser. For å unngå dette må det opprettholdes et rikt artsmangfold, med det mener vi en stor variasjon av livsformer.

Endringer i økosystemer
Så lenge det har vært liv på jordkloden har det vært endringer i økosystemene. Slike endringer skjer ikke over natten, men har skjedd over millioner av år, og har ført til at det finnes utrolig mange ulike økosystemer, og et enormt variert naturmangfold i verden.  Endringer i klima, naturkatastrofer, sykdommer og andre uforutsette hendelser er eksempler på hendelser som forårsaker endringer i økosystemet. Noen av økosystemene har dødd ut, mens andre har oppstått. Sammen utgjør alle økosystemene jordens eget økosystem, det vi kaller biosfæren.

Bærekraftig naturmangfold
Vi er avhengig av et bærekraftig naturmangfold med et bærekraftig artsmangfold for å kunne overleve på jorden. Menneskers grunnleggende behov som luft, vann og mat er resultat av naturmangfoldet i jordens biosfære. Robuste økosystemer med er rikt naturmangfold bidrar med prosesser som vi ikke nødvendigvis tenker over, men som er essensielt for oss som lever på jorden. For eksempel hvordan trær og planter produserer luft, eller når bier og innsekter pollinerer planter. Uten disse naturlige prosessene må vi produsere tjenestene selv og i de fleste tilfeller ville det vært umulig for mennesket å gjennomføre de samme nødvendige prosessene.

Hva kan du gjøre for å bevare naturmangfoldet?

  • Kommunisere med politikere i ditt nærområde og bli en bevisst forbruker.
  • Styr unna fremmede plantearter. Kjøp planter som ikke utgjør en økologisk risiko for vill natur. Flere av plantene som er solgt i hagesentre har vist seg å spre seg ut til vill natur og ta fullstendig over store naturområder. Da fortrenger de mange av de artene som hører til det området og flere arter har blitt utrydningstruet på grunn av dette.
  • Forbruk mindre. Det meste vi forbruker har en miljøbelastning fordi det lages av materialer fra naturen.
  • Hjelp innsektene. Du kan plante bievennlige planter eller bygge humlekasser eller insekthotell.


Vil du lese mer om dette?

Våre kilder er blant annet SABIMA (miljøorganisasjon for å stanse tap av naturmangfold) eller FN-sambandet.

 

Naturviten­skapens verden er åpen for nye oppdagelser!

Bestill billetter


Nyhetsbrev fra VilVite?

Hva ønsker du oppdateringer om?
Hovedsamarbeidspartnere VilVite
Samarbeidspartnere