Hvilke pH har jorden?

Jorden rundt huset ditt eller i skogen kan variere i type og surhetsgrad. Bli med å sjekke forskjellene.

Hvor høy pH-verdi eller surhetsgrad det er i jorden din kan variere mye bare innen noen kvadratmeter. Noen vekster liker sur jord (lav pH-verdi), mens andre liker mer basisk jord (høy pH-verdi). Vet du hvilken jord du har i hagen eller i nærmeste skogholt? Lurer du på hvorfor ikke gresset blir ordentlig grønt eller hortensiaen ikke trives? Bli med å sjekke jorden vi har samlet inn eller test din egen.

Du trenger:

  • ulike typer jord
  • skåler/beger
  • trakt eller plastflaske
  • kaffefiltre
  • like mange glass som typer jord
  • en indikator
     
Jordprøver. Legg jordprøvene i ulike skåler og tilfør vann. La det trekke en stund.
En indikator er et kjemisk stoff som har én farge i sure løsninger og en annen farge i basiske løsninger. Vi har brukt rødkålekstrakt. Rødkålekstrakt får du enkelt ved å koke rødkål i vann.

Filtrér de ulike jordprøvene gjennom en trakt med kaffefilter i som vist under. Du skal bare stå igjen med vannet i bunnen av flasken. Filtrér gjerne vannet flere ganger gjennom nye kaffefiltre. Merk de ulike jordvannprøvene dine.

En trakt lager du enkelt ved å skjære over en brusflaske med tapetkniv og snu tuppen ned.
Vi hentet jord fra: en potteplante kjøpt i butikk, fra et blomsterbed ute, fra et skogholt og fra en sti som går langs en fjellvegg.

Nå er jordvannprøvene klare til å testes sammen med indikatoren, rødkålekstrakt.

Hell litt av rødkålekstrakten i hver av glassene og sjekk hvilken farge vannet får. 

Nå kan du sammenligne med pH-skalaen for rødkål.

 

Prøvene viser at jorden fra blomsterbedet var den sureste og den som kom fra stien mest basisk eller nøytral.

Ved å bli kjent med ulik type jord, kan du bedre finne ut hvordan du kan stelle plantene dine. Visste du f.eks. at hageblomsten Hortensia har farge utfra surhetsgraden på jorden? I den sure jorden fra blomsterbedet vi brukte i eksperimentet står det f.eks. en Rododendron, en plante som elsker sur jord. Plengress derimot liker mer basisk jord for lettere å ta opp næringsstoffer, så da kan man kalke for å øke pH-verdien. Naturlig gress på friland er tilpasset jorden det står i og trenger naturligvis ikke å kalkes.

Prøv gjerne å finne ut hva som er naturlig for ditt nærmiljø. For å bevare biomangfold bør en la vekster som vokser naturlig og opprinnelig i området få vokse nettopp der – i best mulig næringsrik jord. Kanskje kan vi også bli flinkere til å lete etter vekster som passer til jorden enn å endre forholdene for å tilpasse planter fra andre lands- og verdensdeler?

Jordsmonnet vårt blir gradvis surere. Kan du tenke deg hvorfor?

 

Man kan også kjøpe strips som er enkle å lese av og i jordbruk og industri bruker man mer eller mindre avanserte ph-målere.

Foto: Pixabay

Naturviten­skapens verden er åpen for nye oppdagelser!

Bestill billetter


Nyhetsbrev fra VilVite?

Hva ønsker du oppdateringer om?
Hovedsamarbeidspartnere VilVite
Samarbeidspartnere