Snurretriks til påskefrokosten

Gjør det enkle snurretrikset og avslør innholdet.

Er egget rått eller kokt?

Har du noen gang kommet sent til frokost eller funnet egg i kjøleskapet og lurt på om de er rå eller kokte? Det er jo ikke så lett å se på utsiden, men du kan lett finne det ut.

Se videoen under og test selv.

 

 

Hvilket er rått og hvilket er kokt?

Du så sikkert at det første egget var lett å snurre og lett å stoppe med en liten berøring. Dette kommer av at det har en fast kjerne – det er altså kokt.

Det andre egget var litt vanskeligere å snurre igang, men når det først fikk fart, var det ikke like enkelt å stoppe det ved berøring. Det er fordi det innholder væske – det er altså rått. Når væsken, dvs. eggehviten og -blommen kommer i bevegelse, vil den fortsette å snurre, selv om vi prøver å stoppe rotasjonen. Etter å ha berørt egget, gir væsken skallet fart igjen og fortsetter å snurre litt til. Vi sier at væsken har moment.

Med andre ord: stopper egget er det kokt, stopper det ikke, er det rått.

Da er det bare å ta snurretesten hvis noen skulle ha mikset sammen deres. Familien kommer til å bli eggstatisk over dine skills.

Naturviten­skapens verden er åpen for nye oppdagelser!

Bestill billetter


Nyhetsbrev fra VilVite?

Hva ønsker du oppdateringer om?
Hovedsamarbeidspartnere VilVite
Samarbeidspartnere