Snurretriks til påskefrokosten
Gjør det enkle snurretrikset og avslør innholdet.
Er egget rått eller kokt?
Har du noen gang kommet sent til frokost eller funnet egg i kjøleskapet og lurt på om de er rå eller kokte? Det er jo ikke så lett å se på utsiden, men du kan lett finne det ut.
Se videoen under og test selv.
Hvilket er rått og hvilket er kokt?
Du så sikkert at det første egget var lett å snurre og lett å stoppe med en liten berøring. Dette kommer av at det har en fast kjerne – det er altså kokt.
Det andre egget var litt vanskeligere å snurre igang, men når det først fikk fart, var det ikke like enkelt å stoppe det ved berøring. Det er fordi det innholder væske – det er altså rått. Når væsken, dvs. eggehviten og -blommen kommer i bevegelse, vil den fortsette å snurre, selv om vi prøver å stoppe rotasjonen. Etter å ha berørt egget, gir væsken skallet fart igjen og fortsetter å snurre litt til. Vi sier at væsken har moment.
Med andre ord: stopper egget er det kokt, stopper det ikke, er det rått.
Da er det bare å ta snurretesten hvis noen skulle ha mikset sammen deres. Familien kommer til å bli eggstatisk over dine skills.