Næringsnett
I økostemene finnes ulike næringsnett: hvem spiser egentlig hvem?
I biologien har vi ulike navn på ulike organismer, alt etter hvor de får maten sin fra. En organisme som spiser en annen kaller vi en konsument. Vi har produsenter, som er en organisme som driver med fotosyntese, slik som planter og en del alger. Vi har omnivore organismer, slik som oss mennesker, som spiser det meste, både planter, sopp og andre dyr. Vi har karnivore, organismer, slik som tigeren, som omtrent kun spiser kjøtt. Og vi har nedbryterne eller saprofyttene som lever av dødt organisk materiale, her finner vi noen planter og mange sopp.
Hvem? | Ordforklaring | Ekspempel |
Produsent | Henter energi fra solen, og produserer oksygen | Planter og alger |
Herbivor | Planteetere, spiser bare planter | Rådyr, ku |
Omnivor | Altetende, spiser alt mulig | Mennesker, bjørner, jerv |
Karnivor | Kjøttetebde, spiser bare kjøtt | Tiger, løve |
Sapofytter/Nedbryter | Bryter ned dødt organisk materiale | Noen planter, sopp og bakterier |
Næringsnettet viser oss nettverket av de ulike organismenesom spiser hvem i et økosystem. I motsetning vil en næringskjede vise bare en liten del av dette nettverket,
Næringskjeden går ofte slik:
produsent -> herbivor -> karnivor/omnivor -> nedbryter/saprofytt
Mens næringsnettet er det enklere å tegne opp på denne måten:
Illustrasjon: Havforskningsinstituttet
I næringskjeden over vil bare 10% av energien går videre fra ett ledd til det neste leddet. Hvor blir det av all den andre energien? Jo, den går med til at organismen skal leve, bevege seg, spise og formere seg. I praksis kan det se ut slik: Menneske kan spise 100 gram fisk. Fisken derimot må ha spist 1000 gram med småkreps for å vokse de 100 grammene som mennesket spiste.