Sukkerkrystaller på pinne
Lag dine egne spiselige krystaller pinne. Ekseperimenter på kjøkkenkjemi, og lag sukkerkrystaller!
Går det an å lage egne krystaller hjemme på kjøkkenet? Det gjør det! Med sukker kan vi lage store spiselige krystaller på pinne. Ved å legge en pinne med sukker på i sukkerlake en hel dag, vil det vokse krystaller i alle retninger på pinnen.
Dette trenger du
Be om hjelp fra en voksen om du ikke er vant til å hådntere en varm kjele eller stekeplate
- 1 dl vann
- 3 dl sukker
- tynn pinne, f. eks grillspyd
- 2 glass
- 1 kjele og steikeplate
- 1 klype
- 1 tallerken
- Bestikk
- Noe å røre med
- Konditorfarge om du ønsker det
Hvordan blir krystallene blir til?
Når du tar sukker i vann, så løser sukkermolekylene seg opp – det blandet seg i vannet. Når du varmer opp blandingen, får du plass til enda flere sukkermolekyler. Når blandingen kjøles ned igjen, klarer ikke det kalde vannet å holde på alle sukkermolekylene lenger. Disse sukkermolekylene fester seg derfor til pinnen i stedet, og danner flotte sukkerkrystaller som du forhåpentligvis får smake på etterpå!