Bærekraftig hav
Hav har vært en av VilVite sine hovedtema helt fra vitensenteret åpnet. Dette underbygger viktigheten havet har for oss på Vestlandet. Tradisjonelt har Norge, med Bergen i spissen, vært verdensledende innenfor flere temaer knyttet til hav. Fra shipping, havforskning, til teknologiutvikling - til fiske og havbruk.
Så hva skal en ny utstilling om hav og vann handle om? Det er det prosjekt «Bærekraftig hav» skal finne ut av.
Bakgrunn for prosjektet
VilVite startet et omfattende fornyelsesarbeid i 2019, og har satset på både nye lokaler, og flere nye utstillinger siden da. Ikke bare for å gi publikum nye opplevelser, men også for å skape en mer relevant arena som speiler samfunnets utfordringer og muligheter. Nå er tiden kommet for å rette blikket mot utstillingen vår om hav og vann, som etter åpning av Energibyen [link] er den eldste delen av hovedutstillingen vår.
Vi er allerede inne i FNs tiår for havforskning og bærekraftig utvikling: et tiår som FN beskriver som en mulighet til å få marine og maritime aktører til å utvikle et felles rammeverk for bærekraftig utvikling av havet. Og hvorfor det? Jo, havet er en viktig bidragsyter til å stabilisere klimaet, produserer halvparten av oksygenet vi puster, bidrar til å fø verden, i tillegg til å være et mulighetsrom for medisinske og teknologiske nyvinninger.
FN oppsummerer sitt havtiår med oppfordringen: «sammen må vi skape havet vi trenger, for fremtiden vi vil ha». Dette ønsker VilVite å bidra til, og det gjør vi best med å spille på vår største styrke: å utvikle engasjerende, interaktive utstillinger og aktiviteter til barn og unge, og på den måten bidra til å forme en ny generasjon med vestlendinger.
Målgruppe
Hovedmålgruppen for utstillingen er tiltenkt barn i alderen 5-12 år, men med innhold som sikrer at hele publikumet på VilVite får glede av opplevelsen.
Prosjektets visjon
Overskriften «Bærekraftig Hav» blir stående som en arbeidstittel for VilVite når vi begynner utviklingen av den nye utstilling. Resultatene fra innsikt- og utviklingsarbeidet vil være med å definere nærmere akkurat hvilke historier som skal formidles gjennom utstillingen. I realiteten vil det da bety at målgruppen, aktuell forskning og innspill fra næringslivet blir viktige for å definere innholdet og temaer som tas opp i utstillingen. Aktuelle tema kan for eksempel være havteknologi, innovasjon i og med havet, det viktige biologiske mangfoldet, og det mystiske havet.
Vår overordnede visjon er at våre besøkende skal forlate utstillingen med en styrket forståelse for at alt liv på jorden er avhengig av havet, og fremtidens bærekraftige hav er avhengig av kunnskap, innovasjon og handling. I tillegg er det viktig at den interaktive utstillingen:
- Har fokus på løsninger, ikke problemer – vi vil skape håp for fremtiden for våre gjester
- Er en ressurs for skolene på Vestlandet når de skal lære barn og unge om hav og vann
- Inspirerer til grønn innovasjon, og til videre utdanning og karrierevei innenfor havsektoren
Rammebetingelser
Utstillingen skal bygges i VilVites hovedutstilling og kommer til å dekke et areal på ca.350 m2 – så her er blir det god plass for publikum som vil utforske interaktive og lærerike installasjoner om hav og vann.
Målet er å åpne den nye utstillingen til sommeren 2026.
Kontaktpersoner
Har du interesse av å bidra til prosjektet? Vi er alltid på jakt etter nye samarbeidspartnere – både faglige og finansielle. Ta kontakt med prosjektleder Inger Høstmark, eller fagansvarlig Marte Mjånes Torkildsen, så inviterer vi dere gjerne bort for en prat.