Universitetsmuseet i Bergen
I undervisningen som Universitetsmuseet i Bergen tilbyr til skoleklasser på besøk, knyttes bærekraftsbegrepet aktivt opp mot lærerplanen. Bærekraft står helt sentralt i undervisningen om plasthvalen #Plasthvalen. Her undersøker vi plastutfordringen og går i aktiv dialog med elevene.
Les mer og bestill #Plasthvalen, undervisningsopplegg for ungdomsskole og videregående trinn.
Biologisk mangfold og co-evolusjon er sentrale elementer i opplegget Pollen – vi klarer oss ikke uten, her ser vi på plantenes utvikling og prøver å forstå, hvor mye vi mennesker trenger plantene, men trenger plantene egentlig oss?
Les mer og bestill Pollen, vi klarer oss ikke uten, et undervisningsopplegg for mellomtrinnet.
Raftostiftelsen- bli kjent med ditt engasjement!
Rafto inviterer ungdomsskoleelever til 3 timers besøk på Raftohuset i Bergen. Målet er å synliggjøre sammenhengene mellom klimaendringer og menneskerettigheter. Sammen med elevene utforsker vi begrepet klimarettferdighet gjennom perspektivtaking og dilemmatrening. Se en snutt om undervisningsopplegget, og les mer og bestill her.
VilVite
Til høsten åpner vi utstillingen Loop som handler om naturens kretsløp og grønn innovasjon. I Loop får ungdommene f. eks bli kjent med livet både over og nede i jorden. Her kommer også Innovasjonstorget hvor du vil få presentert inspirerende eksempler på grønn innovasjon fra Vestlandet. Ønsker du at VilVite skal besøke skolen din, kan du også bestille Overflodsbølgen som handler om forbruk, reparasjon og sirkulære verdikjeder.
Norsk klimastiftelse
Norsk klimastiftelse er Norges grønne tankesmie. Stiftelsens Klimastiftelsens prosjekt Tograder har som formål å nå bredt ut med troverdig og faktabasert kunnskap om klimaendringer og -løsninger. I dag gir Norsk klimastiftelse ut et magasin rettet mot elever i videregående skole, som kan bestilles i gratis klassesett. Se ressursside for skolen, med opplegg knyttet til ressurser, tema og læreplanens kompetansemål. Dette kommer i tillegg til den jevne kunnskapsformidlingen på www.tograder.no.
Kobling til læreplanen
I Kunnskapsløftet 2020 står det om det tverrfaglige temaet bærekraftig utvikling:
- Bærekraftig utvikling handler om å verne om livet på jorda og å ta vare på behovene til mennesker som lever i dag, uten å ødelegge framtidige generasjoners muligheter til å dekke sine behov.
- Temaet rommer problemstillinger knyttet til miljø og klima, fattigdom og fordeling av ressurser, konflikter, helse, likestilling, demografi og utdanning.
- Teknologiutvikling kan bidra til å løse problemer, men kan også skape nye. Kunnskap om teknologi innebærer en forståelse av hvilke dilemmaer som kan oppstå ved bruk av teknologi, og hvordan disse kan håndteres.
Lyttetips: Podkast «Håp i bærekraftsundervisning- Bærekraft som tverrfaglig tema i det utvidede klasserom»
Hvordan kan bærekraftsundervisningen gjennomføres på en måte som fremmer et håp for fremtiden og for de mulighetene som er for fremtiden? Hvordan kan vi gjøre undervisningen levende og tilgjengelig for elevene? Hvilke metoder og opplegg finnes som vi kan bruke? I denne samtalen møter du utviklingsleder Nils Petter Hauan fra VilVite, undervisningsleder Julie Ødegaard Borge fra Raftostifelsen, og Louise Bjerre Petersen, vikarierende undervisningsleder/museumspedagog ved Universitetsmuseet i Bergen. Samtalen ble spilt inn som en livesending fra Klimafestivalen §112 i Bergen. Målet er å dele kunnskap gjennom læring utenfor klasserommet og sammen med elevene finne nye løsninger.
Velkommen til oss!