Utrolige bilder fra verdensrommet

NASA publiserte bilder fra romteleskopet James Webb i sommer. Bildene avslører hemmeligheter fra universets begynnelse.

  • Publisert onsdag 7. september 2022

Det verdenskjente teleskopet James Webb har vært i planlegging siden 1996, ble endelig skutt opp i verdensrommet i romjulen 2021, og nådde frem der det skulle i slutten av januar 2022. Her går det i en stabil bane rundt et punkt som kalles Lagrange-punkt 2, hele 1,5 millioner kilometer fra jorden.

Dette punktet er nøye utvalgt, og balanserer mellom tyngdekraften fra solen og jorden, og sentrifugalkraften. På den måten kan teleskopet holde seg på helt riktig plass over tid. 

På bildet ser du galakseklyngen SMACS 0723 og er tatt av romteleskopet James Webb. Bildet er laget for å kunne se langt tilbake i tid. Foto: NASA

Et blikk inn i galakseklyngen

Bildet som vist over er det første bildet James Webb teleskopet tok. Lyset på bildet har reist 13 milliarder år før det har truffet linsen på teleskopet. Området på bildet er egentlig ikke større enn et sandkorn hvis du hadde holdt det opp med en armlengdes avstand – og likevel er det utrolig detaljert. Galakseklyngen som er avbildet heter SMACS 0723. Hvor mange galakser ser du?

Dette bildet viser en samling av galakser som heter Stephans Kvintett. Denne presentasjonen av de fire galaksene satt sammen av nesten 1000 enkeltbilder. Foto: NASA

Universets opprinnelse

Teleskopet vil, forhåpentligvis, hjelpe oss med å finne svar på mange spørsmål vi har om universet og universets opprinnelse. Vi kan heller ikke utelukke at dette teleskopet kan hjelpe oss med å finne liv på andre planeter! Hvis noe så lite som en humle hadde flydd på Mars kunne dette teleskopet plukket det opp med infrarøde lys og avansert teknologisk utstyr. 

Astronomer har enda ikke funnet solsystemer som ligner på vårt, men finner hele tiden nye exoplaneter. En eksoplanet er en planet som går i bane rundt en annen stjerne enn solen. James Webb vil forsøke å se gjennom atmosfæren på disse eksoplanetene i håp om å finne liv. Liv i universet trenger ikke være likt liv som vi kjenner det.

Foto: NASA

Stjernetåken Carina

Bildet over viser stjernetåken Carina. I denne tåken dannes nye stjerner, og vi kan studere hva som skjer i starten av en stjerne-fødsel. Dette detaljerte bildet tatt av James Webb teleskopet og takket være nytt utstyr viser det oss stjerner som før har vært skjult av tåken. 

Naturviten­skapens verden er åpen for nye oppdagelser!

Bestill billetter


Nyhetsbrev fra VilVite?

Hva ønsker du oppdateringer om?
Hovedsamarbeidspartnere VilVite
Samarbeidspartnere