Hjernene bak JordLab: Møt PhD studentene Joseph og Morgane
Aktiviteten JordLab har gitt barn muligheten til å utforske jorden, hva som gror i den og hva som bor der på en gøy og spennende måte. På laget har vi hatt to PhD studenter fra Universitetet i Bergen som forsker på hvordan planter og klima interagerer med hverandre – altså hvordan planter påvirker klima og hvordan klima påvirker planter. Vi har intervjuet dem for å få bedre innsikt i hva de egentlig driver med og hvordan de har opplevd det å jobbe hos VilVite.
Bli kjent med studentene
Joseph Gaudard og Morgane Demeaux er PhD studenter på det biologiske fakultet ved Universitetet i Bergen, og de er nå på sitt andre år av totalt fire. Joseph er fra Sveits og Morgane er fra Frankrike. Begge har lenge vært interessert i biologi, klima og forskningsfeltet. Joseph startet med geologisk forskning, men endret retning etterhvert til miljø- og klimaforskning. Morgane startet med en spesialisering i agroøkologi hvor hun lærte mye om planter, jord og funksjonen til forskjellige økosystemer.
Hva skjer ute i feltet og i laben?
Både Joseph og Morgane drar ut til feltet om sommeren for å gjøre målinger, identifisere plantearter og ta jordprøver som senere analyseres i laboratoriet. Noe av det de måler når de er ute i feltet er mengde CO2 i plantene og jorden ved hjelp av et kammer av plexiglass som man kan putte over planten for å se hvordan konsentrasjonen av CO2 forandrer seg. Fra jordprøvene trekkes det ut mikroleddyr og nematoder ved hjelp av forskjellige teknikker, som senere studeres nærmere i laben.
Hvorfor er denne forskningen viktig?
“Økosystemene vi forsker på blir påvirket i stor grad av klimeendringer, og klimaet påvirkes også av økosystemet. Derfor er det viktig å studere dem – for å forstå og predikere hvordan økosystemet og klimaet vil forandre seg i fremtiden.”
En hypotese de ser på nå er om det finnes en sammenheng mellom hvordan planter vokser i et økosystem og gårdsbruk i området. Gresset opptar karbon gjennom fotosyntensen og sauer spiser gresset. Jo mer gress sauene spiser, jo mer biomasse vil utvikle seg under bakken (rotsystemet), som igjen kan øke karbonlageret. Dersom det ikke er så mye av gresset som blir spist kan det tillate busker å vokse i området, som bidrar til et varmere økosystem. Vi er spente på å høre hva de kommer frem til.
Hvorfor VilVite?
Morgane forteller at å jobbe med VilVite var en god mulighet til å anskaffe seg erfaring med å jobbe med og fomidle til studenter og barn. Både Joseph og Morgane var enig i at det er viktig med et type opplegg som VilVite tilbyr barn og unge i dag.
“Steder som VilVite og offentlige skoler er veldig viktige for å lære bort forskningsmetoder og forklare hva vitenskap egentlig er. Folk må forstå at vitenskap er en prosess.”
Erfaringer fra å jobbe med VilVite
Joseph synes det var gøy, men også mer komplisert enn han først trodde siden metodene for læring og utforskning var veldig forskjellig fra hva han er vant til. Morgane synes det var en fantastisk opplevelse, og hun fikk lære hvordan å stimulere barns interesse ved å designe aktiviteter med ekspertisen fra vår interne formidler Sabine og studenter. Både Morgane og Joseph bidro med sin kunnskap om jord. Den største utfordringen som både Joseph og Morgane hadde var å vise barna det de ikke kan se, og formidle alt på en interessant, engasjerende og visuell måte. De løste denne utfordringen sammen på en brilliant måte, og resultatet ble kjempebra etter tilbakemeldinger fra deltakere på JordLaben.
Sabine og VilVite er takknemlig for at Joseph og Morgane tok seg tid til å utvikle noe sammen. Hun gleder seg til samarbeid med flere forsker i fremtiden. Vi ønsker begge to lykke til videre med doktorgraden! Dere har bidratt til økt kunnskap rundt jordens økosystem blant barn og unge – og det på den engasjerende VilVite-måten.