Fornybar energi er veldig viktig, det har vi sett særlig nå som energiprisene er blitt så utrolig høye. Elevene i Talentsenter i realfag har jobbet i to dager med et prosjekt om fornybar energi, hvor de har laget egne solcellepanel og vindturbiner og gjort mange beregninger på både strøm og naturkrefter. Nå skulle prosjektet avsluttes ved å utforske vannkraft, slik at elevene vet å bruke alle værtyper vi har her på Vestlandet.
Hvordan gikk de frem?
Elevene tok med seg rør og slanger og en selvlaget turbin til å produsere strøm i sitt eget vannkraftverk. De hadde på forhånd sett seg ut elven i Skredderdalen fordi stien et parti går langs med elven der det er særlig bratt og det samtidig er mange trær å knyte rørgaten fast i. Det trengs mange meter fall og mye vann skal elevene klare å lage nok strøm til å ha i en stikkontakt som hjemme, bare i skogen uten hjelp fra noen annen strømleverandør enn seg selv.
De bygget rørgaten ovenfra og nedover den bratte skrenten. Det var et slit å få rørene i hverandre, men med litt smøring, dyttig og vridning fikk elevene rørene sammen.
“Vi må ha en sånn bøy på røret her” – elevene jobbet godt med å få rørene i riktig retning ned langs elven. Heldigvis hadde Kai mange bend med i sekken, så rørgaten kom godt i gang øverst med fin retning ned gjennom skogen like ved siden av elven.
Hva skjedde?
Da rørgaten var ferdig montert dro de ut proppen i inntaket og vannet flommet ned gjennom rørgaten, fylte slangen og la press på ventilene som stengte for vannet helt nede ved turbinen. Ventilene ble åpnet en etter en og sendte til slutt fire kraftige frådende sprutende søyler med vann mot vannhjulet. Det spant opp med det samme, men så begynte trykket å falle. Hva skjer? Rapporter fra elever langs løypen kom raskt ned fra skråningen. Veldige mengder med vann stod ut av et brudd i rørledningen og det ble tydelig at tyngden av vannet trakk rørene ned i forsenkninger i landskapet og rørene ble for korte. Det var heldigvis rikelig med hyssing med på turen, så de kunne trekke alt litt oppover bakken og knyte rørene fast til trær med jevne mellomrom. Da kunne de ikke lenger sige ned og gli fra hverandre. Rørene ble trykksatt en gang til og denne gangen holdt det. Generatoren som egentlig er en avlagt batteridrill spant rundt og det ble koblet til et apparat (vekselretter) som justerte spenningen så den ble lik den man har i stikkontakten hjemme. Deretter ble det koblet på både dekorasjonsbelysning og mobillader og vi kunne nyte tilværelsen med strøm som hjemme, bare ute i skogen. Det er fint å kunne lade mobilen med hjemmelaget strøm.
“Kjøpestrøm? Kem trenger kjøpestrøm når ælva renner like forbi helt gratis?”
Til sist gjenstod det bare å demontere alt sammen og bære det med tilbake til VilVite. Så sier vi takk for lånet av elven til naturen og alle ser til at det var like rent da de gikk som da de kom.
Vite mer om Talentsenter i realfag?
Les mer om Talentsenter i realfag.