På VilVite er tømrere, malere, elektrikere og rørleggere i full aktivitet. Det hamres, bankes, sages og borres. Det er vanskelig å forestille seg at Loop – den nye bærekraftutstillingen om naturens kretsløp og grønn innovasjon – skal være klar for første utprøving i sommer.
“ Bærekraft ble en integrert del av VilVites strategi i 2019. Utstillingen Loop, som snart åpner, er det første fysiske resultatet av den nye satsingen. Men det er på langt nær det siste. Framover vil bærekraft gå som en grønn tråd gjennom alt vi gjør og formidler”.
VilVite-sjef Lars Leegaard Marøy
Tester grenser
Midt i ståheien står driftstekniker Geir Andreassen. Han er en av dem som tilrettelegger og koordinerer byggearbeidene fra dag til dag. Og det er litt av en jobb, ikke minst med tanke på at smittevernreglene skal overholdes.
– Å koordinere alle yrkesfagene i henhold til fremdrift midt opp i pandemien, er en logistisk utfordring. Verden styres fra hjemmekontor, og selv om digitale verktøy er effektive, er vi nødt til å møtes fysisk under byggeprosessen. I dette prosjektet har vi testet ut grensene for hva som er mulig å løse digitalt, sier Geir, som også har vært med å utvikle Loop sammen med et tverrfaglige team fra VilVite og leverandører fra inn- og utland.
Blanke ark
Men før vi kommer så langt at utstillingen kan settes sammen på VilVite, skal puslespillet bygges fra bunnen av.
– Vi hadde lyst til å utforske dette lille universet med soppsystemer, trær og insekter som var her lenge før oss og som vi ikke kan eksistere uten. Vi startet mer eller mindre med blanke ark, sier Nils Petter Hauan, som er faglig ansvarlig for utstillingen.
Gangbar forskning
Loop er VilVites første store bærekraftsatsing. Her kan du la deg fascinere av naturens kretsløp og bli inspirert til å bruke kunnskapen til selv å skape nye, grønne løsninger. Du får oppleve det fantastiske samspillet i naturen og kan dykke ned under bakken og oppleve en verden som vanligvis er skjult for oss mennesker.
Det møysommelige arbeidet frem til en fiks ferdig utstilling starter med research. Hauan må forsikre seg om at det som presenteres er gangbar forskning, og da må eksperter på fagfeltene involveres.
– Vi har hatt mye kontakt med forskere. Vi har møtt biologer ved UiB, NINA og NORCE og hatt telefonmøter med spesialist på jord ved NIBIO og spesialist på sopp ved UiO. Så er det vår jobb å korte ned og presentere budskapene slik at publikum kjenner seg igjen. Når vi jobber med soppsystemet under bakken, som de færreste har hørt om, er det greit å koble det til vanlige sopper som våre hjemlige fluesopper og kantareller, sier Nils Petter.
Bier og maur
Å presentere soppsystemene er utfordrende nok i seg selv. I Loop skal også insektenes mangfoldige liv utforskes. Levende vesener er enda vanskeligere å håndtere, og da må det kalles inn eksperthjelp. På det nye galleriet vil Bergen Birøkterforening hjelpe til med å etablere og vedlikeholde en bie-koloni som forhåpentligvis vil vokse seg stor etter hvert. Et hull i vinduet sørger for at de små tassene kan fly ut og inn for å samle nektar. I tillegg blir det installert bikuber på taket, et lokalt, bærekraftig tiltak som kanskje kan gi deg anledning til å kjøpe fersk honning i butikken på VilVite.
Men det er maurene som er den verste nøtten å knekke. Det viser seg nemlig at norske maur er lysskye og går i dvale om vinteren, og sovende maur er ikke veldig spennende å se på.
– Vi vil gjerne vise frem levende maur, og etter å ha snakket med fagfolk fant vi frem til bladkuttermauren. Det er en hyggelig og sosial tropisk maurart som trives innendørs og liker å klatre på ting. Den er ikke lokal, men det er til gjengjeld melormene som spiser matavfall. Den installasjonen illustrerer hvordan melormen bidrar til at vi kan produsere fiskefôr, som til syvende og sist sørger for at vi får laks på middagsbordet, sier Nils Petter.
Robust utstyr
Målet med enhver utstilling er at designet i seg selv skal fortelle historien. Så må det tekniske tilpasses dette. Da må også de interaktive installasjoner være fysisk sterke nok til å tåle at folk trykker, vrir og vender gjentatte ganger hvis de ikke intuitivt forstår hva som skal gjøres.
– Noen mennesker er veldig sterke og blir fysisk ivrige etter å komme i gang. Det er en naturlig menneskelig respons, selv om vi vet det ikke hjelper. Men dette må utstyret tåle, og det er viktig å tenke på, for installasjonene skal fungere i flere år, sier Nils Petter.
Lærerikt
Parallelt med research og utvikling av design sammen med våre lokale partnere, skal det skal holdes oversikt over økonomi og innkjøp, utvikles nye læringstilbud og aktiviteter, holdes kontakt med sponsorer, og utstyrsleverandører i Norge, England og Tyskland skal danne seg et bilde av hva de skal bygge og levere. Felles for alle leverandørene er at de i utgangspunktet kan lite eller ingenting om temaet for utstillingen.
– Dette temaet engasjerer, og alle som er med, legger sjelen sin i å hjelpe oss og gjør sitt ytterste for å sette seg inn i mikrolivet i jorden, maurenes liv og hvordan trær tar til seg næring. Når vi nærmer oss åpningen, har alle som er med i dette prosjektet blitt en hel del klokere rundt naturens kretsløp, som vi også formidler i utstillingen, smiler Geir.
Loop åpner til høsten
– Det er først når publikum kommer at vi møter den skikkelige testen, sier Nils Petter, som sender en stor takk til Fana Sparebank som har gjort det mulig å utvikle Loop. Nå vil han bruke sommeren til å teste utstillingen sammen med publikum, før det blir offisiell åpning til høsten.
Klima- og naturkrisen er menneskehetens største utfordring. Det må et vitensenter som ønsker å være relevant og aktuell selvsagt reflektere. For å få det til, er vi avhengig av gode offentlige og private støttespillere. Til Loop har vi fått 10 millioner kr fra Fana Sparebank og 2 millioner fra Vestland fylkeskommune. Uten dem hadde vi ikke hatt en banebrytende bærekraftsutstilling å vise fram i sommer, sier en forventningsfull VilVite-sjef, Lars Leegaard Marøy.