Naturen går i loop

Kanskje det beste forbildet for å ta vare på jorden, er naturen selv?

  • Publisert mandag 25. april 2022

Naturens kretsløp

Vannet som stadig vekk regner ned over oss her i Bergen, renner til slutt ut havet, fordamper, og skyller ned over oss igjen noen måneder senere. CO2 du puster ut, blir tatt opp av trærne og omdannes til O2, som vi gladelig puster inn når vi trasker gjennom skogen. Naturen er full av kretsløp: prosesser som verken har en begynnelse eller en slutt. Naturen går i loop.

Et lite stykke skog

Noen av kretsløpene på jorden er enkle å få øye på. Andre må du lete etter. Når du tenker på skogen er det enkelt å se for seg trestammene, trekroner, og små vekster som stikker opp fra skogbunnen. Men skogen stopper ikke over bakken. På VilVite har vi skapt et lite stykke skog i den nye utstillingen vår Loop, som viser hvordan livet både over og nedi jorden er avhengig av hverandre.

Under bakken

Det yrende livet i jordhulen introduserer deg for maur, meitemark, midd og spretthaler. Noen spiser hverandre, og andre bryter ned det døde plantemateriale rundt seg. Mens disse småkrypene beveger seg rundt, lager de samtidig små ganger slik at vann og luft klarer å trenge ned i jorden. Sammen med bakterier tilgjengeliggjør småkrypene næringsstoffer for et lite kjent underjordisk nettverk av sopp og trerøtter.

Jordens nettverk

Et utrolig nettverket av sopp og trerøtter kryper utover under bakken, og er så stort og omfattende at det har fått kallenavnet wood wide web. Soppen og trærne lever i symbiose: soppen får energi fra trærne i form av sukker fra fotosyntesen, og hjelper til gjengjeld trærne i å få tak i vann og næringsstoffer fra jorden. Nettverket er fascinerende og komplekst: næringsstoffer kan faktisk bevege seg fra tre til tre, gjennom soppen.

Over bakken

Bare en bitte liten del av soppen titter opp fra jorden, gjenkjennelige som små hatter. Disse hattene er soppens reproduksjonsorganer. Næringsstoffer fra jorden, sol, og vann lar trærne strekke seg oppover og forgrene seg utover. Et blomstrende epletre i eplehagen klar til å bære frem frukter, er tegnet på at naturen er i balanse.

Hva kan vi lære av naturen?

De fleste prosesser som i mennesker har satt i gang har en begynnelse og en slutt. Disse lineære prosessene forstyrrer de naturlige kretsløpene på jorden. Det er ikke lengre bare CO2 fra dyrene (inkludert oss mennesker) som havner ut i atmosfæren. Tonn på tonn av CO2 pumpes opp fra jordens indre for å drive biler, fly, og fabrikker, og forsvinner ut av kretsløpet det var en naturlig del av.

Skal vi gjøre som naturen, må vi også tenke i loop

Boss blir til mat

I naturen omdanner plantene CO2 fra luften og vann fra jorden til karbohydrater, ved å utnytte energien fra solen gjennom fotosyntesen. Kan vi prøve på noe lignende? En kopi av dette naturlige kretsløpet viser vi frem på VilVite. I installasjonen fra boss til mat kaster sultne melbiller seg over matavfall, og vokser seg store nok til at vi kan spise dem (knask!). Samtidig kan melbillen sin bæsj bli til næringsstoffer for alger, og ferdigvokste alger er supermat for oppdrettsfisk.

Vi er kjempetakknemlig for at Fana Sparebank er like opptatt av naturen som vi er! <3

Naturviten­skapens verden er åpen for nye oppdagelser!

Bestill billetter


Nyhetsbrev fra VilVite?

Hva ønsker du oppdateringer om?
Hovedsamarbeidspartnere VilVite
Samarbeidspartnere