Du skulle så gjerne fått dette epletreet til å vokse, men det ser litt pjuskete ut. Hmm, skal vi se.
Har du fått fart på bakteriene som skal gi næring til jorden? Hvor er alle biene du trenger til pollineringen? Og kanskje du burde hatt noen ekstra sauer?
For hva skal egentlig til for å dyrke fram et saftig og stort eple?
Få hjelperne til å spille på lag
I installasjonen Eplehagen lærer du om alt som må til både over og under bakken for å få et epletre til å vokse og bære frukt. Med deg har du en rekke gode hjelpere. Din jobb er å finne sammenhengene mellom dem, koble hjelperne sammen og få dem til å spille på lag.
Over bakken går sollys og CO2 sammen med vann fra røttene og starter fotosyntesen i epletreets blader og de andre plantene på enga. Energien fra sollyset omdanner vann og CO2 til sukker og bygger treet. Imens bryter dine venner bakteriene ned døde planter og dyr som gir næringsstoffer til jorden.
Meitemark, maur og sopp må til
Men for å virkelig bygge opp et godt og næringsrikt jorddlag trenger du også hjelp av dine litt større venner under bakken. Meitemark og gul jordmaur bryter ned planterester, graver ganger og sørger for at det kommer vann og luft ned i jorden. Mauren hjelper også til med å spre frø.
Så er det på tide å involvere noen andre gode hjelpere, nemlig soppene. Soppnettverket under jorden lever i det vi kaller en symbiose med trerøttene – et fellesskap til gjensidig nytte. Soppen hjelper epletreet med å få tak i vann og næringsstoffer fra jorden. Til gjengjeld får soppen energi fra treet i form av karbohydrater.
Nå har epletreet vokst mye. Det gror epleblomster på trærne som blir pollinert av noen nye hjelpere, nemlig biene. Og de første eplene kommer.
Men fremdeles er de ganske små. Så hva vi kan vi gjøre?
Beitende dyr gir viktig næring
Det trengs nok enda mer næring. Her kommer det inn flere hjelpere, sauer som beiter og gjør fra seg på bakken. Sauelorten brytes ned til gjødsel for jorden og tilfører ny næring til treet. Da blir det sving på sakene.
Med alle hjelperne i gang har du fått en grøderik eng og et frodig epletre, med store, friske epler.
Gratulerer, nå er det bare å høste fruktene av arbeidet ditt!
Foto: Synk Media