I Jordens nettverk (Wood Wide Web) blir du en del av livet under bakken. I dette sinnrike systemet er alle avhengige av hverandre, og det skal lite til for å bringe det ut av balanse. Det kan få store konsekvenser for skogen og de andre organismene som jobber sammen.
– Denne skjulte verdenen er utrolig fascinerende og en svært viktig del av hverdagen vår. Vi ønsker å formidle kunnskap om kretsløpet i et jordstykke og gi deg anledning til å ta en interaktiv del i livet under bakken. Her er det mye å lære om hvor viktig det er å ha respekt for naturen som sørger for at vår verden er i balanse, sier utviklingsansvarlig for utstilling Nils Petter Hauan.
Greier du å holde skogen frisk?
I denne delen av utstillingen får du mulighet til å teste dine ferdigheter for å bekjempe inntrengere og holde skogens helse høy. Du kan gjøre det alene eller sammen med andre. Greier du å holde skogen frisk? Klarer du å slå tilbake angrepene fra organismer med skumle hensikter?
– Denne utstillingen er mer avansert og krevende enn noe vi har gjort før. Vi har fått hjelp av mange forskere til å få innsikt i livet nede i jorden, og når du først begynner å grave i det, blir det bare mer og mer interessant, sier Nils Petter.
«Snakker» sammen
Det du ser av en sopp som vokser i skogen er bare en bitteliten del av organismen. Nede i jorden finnes det nemlig enorme området av sopptråder som er bundet sammen. Trærne kommuniserer via dette soppnettverket. De kan sende næringsstoffer og alarmsignaler til hverandre hvis et tre er blitt angrepet av insekter eller dyr, men de kan også ha onde hensikter og utnytte systemet til å skape fordeler for seg selv.
Soppnettverket og trerøttene hjelper også trærne med å få tak i vann og næringsstoffer, og som betaling får de tilgang til sukkeret som trærne produserer gjennom fotosyntesen. I tillegg er soppnettverket også et naturlig, digert karbonlager som dermed hjelper til å redusere CO2 i atmosfæren. Dette kan du ta del i og spille rollen som en del av soppsystemet.
– Det er noen som filosoferer om trærne har en form for intelligens fordi systemet har likheter med det vi har i hjernen. Det er kanskje å dra det litt langt, men vi vet at de sender signaler til hverandre via soppnettverket i bakken, og at de kan overføre næringsstoffer og advare hverandre mot farer. Så en form for respons og samhandling har de, sier Nils Petter.
Gjør magiske ting
Utstillingen har til hensikt å skape fascinasjon for og kunnskap om jordsmonnet og kretsløpet i et jordstykke. Kanskje kan også du få noen tips fra naturen om hvordan det komplekse samspillet holder systemet i balanse og sørger for at vi får mat?
– Når jorden får jobbe naturlig, gjør den magiske ting, men den er sårbar. Det ønsker vi også å få frem i denne utstillingen, sier Nils Petter.