Det eneste du har å orientere deg med er en lommelykt. Og mens du sveiper lyskjeglen over veggene inne i jordhulen, oppdager du kanskje det yrende livet her inne: En meitemark. En spretthale. Eller en gul tremaur, med en av bladlusene den holder som husdyr.
Jordhulen viser det mangfoldige økosystemet under bakken med alle skapningene som lever der. Og den viktige rollen de spiller, også for plantelivet over bakken.
Småkrypene her lager døde planter om til mørk og porøs mold, gjødsler den med avføring og bakterier og graver kanaler som sørger for at luft og fuktighet trenger ned i jorden. På grunn av alt de gjør, kan plantene trives og vokse.
Og så har de ganske så fascinerende liv selv også. (Les mer under bildet.)
Ta for eksempel den gule jordmauren. Du har kanskje aldri sett den, for den lever nesten hele livet sitt nedi jorden. Bare om natten våger den lyssky skapningen seg opp.
Denne maurarten har bladlus som husdyr. Den gjeter dem til planterøtter slik at lusene kan suge saft av røttene. Deretter melker den bladlusene. Og ja, det hender den spiser dem også.
Og så har du meitemarken. Den er kjent som hardtarbeidende tunnelgraver og kompostør, men finner også tid til å ta vare på ungene sine. Den mater larvene sine, og flytter dem hele tiden rundt i tunnelene, slik at de skal få riktig temperatur og fuktighet i oppveksten. I alle tunnelene meitemarken graver ut, flytter det også andre skapninger inn. Som spretthalen.
Det spesielle med den er hoppingen. Selv om den bare er 1 mm lang, kan den hoppe 25 cm når den blir skremt og vil rømme unna. Tenk om du kunne ha hoppet like langt i forhold til kroppslengden? Om du for eksempel er 1,70 høy hadde du da hoppet godt over 400 meter!
Disse skapningene og flere til kan du altså oppdage på ferden gjennom XR-hulen. Arbeidstittelen XR kommer av begrepet «extended reality», eller utvidet virkelighet. Lommelykten du holder er nemlig ikke en vanlig lykt, men det en kan kalle en virtuell lommelykt eller peker. Med den styres en projektor som viser nye dataanimerte billedutsnitt fra hulen, alt etter hvor du peker lykten.
I lyskjeglen kan du litt etter litt oppdage alle organismene som lever i hulen. Og er dere flere kan dere samarbeide om å finne dem. Det er plass til fire besøkende med lommelykt samtidig.
Velkommen til oppdagelsesferd!