Kjempe melormer
Superworms, også kjent som Zophobas Morio, er store larver som ofte brukes som fôr i kjæledyrindustrien. De er kjent for et høyt proteininnhold og evnen til å leve i flere måneder under riktige forhold. Superworms er attraktive fordi de er enkle å oppdrette, og størrelsen gjør den til et godt måltid for større kjæledyr som reptiler og fugler.
Kjempe-tusenbeinet
Archispirostreptus gigas, også kjent som den gigantiske afrikanske tusenbein eller shongololo, er en av de største tusenbeinartene i verden. Den kan bli opptil 38 cm lang og har opptil 400 ben. Denne tusenbein-arten er innfødt til det sørlige Afrika, og er kjent for sin bemerkelsesverdige evne til å krølle seg inn i en stram spiral når den føler seg truet. Den er mest aktiv om natten og lever hovedsakelig på et kosthold av råtnende plantemateriale.
Pinnedyrene
Indiske pinnedyr, også kjent som Carausius morosus, er en type insekt som er kjent for sin evne til å etterligne pinner. Dette bruker den som en form for kamuflasje. De er innfødte til India, men har blitt introdusert til mange andre deler av verden. Disse insektene er planteetere, og de er spesielt populære i klasserom og vitenskapelige studier på grunn av deres unike utseende og interessante atferd.
Melormer
Melormer er en viktig del av biosirkulær økonomi, et økonomisk system som fokuserer på å redusere avfall og minimere forbruket av ikke-fornybare ressurser ved å sirkulere biologiske materialer tilbake til økosystemet.
Melormene spiller en essensiell rolle i dette systemet ved å konvertere organisk avfall, som matrester og landbruksavfall, til verdifulle produkter. De spiser avfallet og produserer i stedet næringsrik kompost som kan brukes som jordforbedring. Dette bidrar til å redusere behovet for kunstige gjødsel som ofte er basert på ikke-fornybare ressurser.
I tillegg produserer melormer proteinrik larver som kan brukes som fôr i akvakultur og fjærfeoppdrett. Dette bidrar til å redusere avhengigheten av tradisjonelle fôrkilder som soya og fiskemel, som har store miljømessige fotavtrykk. Viste du at du også kan spise melormer? De blir brukt som mel i noen produkter, men du kan også spise tørkede melormer rett fra pakken. Det er mulig å kjøpe slike i VilVite sin butikk.
Så ved å bruke melormer kan vi både redusere avfall, gjenbruke biologiske ressurser og produsere bærekraftig fôr, noe som er helt i tråd med prinsippene for biosirkulær økonomi.