- Antall: Inntil 30 elever
- Tidspunkt: Tirsdag - fredag
- Målgruppe: 8.-10. trinn
- Fagområder: Matematikk, Naturfag, Kunst og håndverk
Hva er Kodekraft?
De 10 regionale vitensentrene i Norge har sammen arbeidet for å utvikle opplegget som skal gi elevene kunnskap om og forståelse for teknologi, algoritmisk tankemåte og programmering, i tillegg til aktuelle energiutfordringer. Formidlere ved hvert av sentrene gjennomfører opplegget i sin region (for VilVite gjelder dette hele Hordaland og deler av Møre og Romsdal).
Kodekraft er gjort mulig med støtte fra talentutviklingsprogrammet Morgendagens helter hvor Equinor støtter unge talenter innen realfag, kultur og idrett.
Mer info om kodekraft-prosjektet finner du her.
Hva skjer i dette læringstilbudet?
I Kodekraft bruker vi MakeCode Arcade, en plattform som lar elevene utvikle et eget spill ved hjelp av blokkprogrammering. Gjennom spillutviklingen blir elevene kjent med grunnleggende begreper innen programmering som løkker, variabler, vilkår og funksjoner, kombinert med testing og feilsøking. Elevene lærer det de trenger for å lage et enkelt spill, og tips til hvordan de kan utvikle spillet etterpå. Temaet for Kodekraft er energi. I startspillet er det energi i ubestemt form, men forslagene til utvidelser i etterkant omfatter både det å ha ulike typer energikilder, ulik tilgang til energi, og rivalisering om energikilder. Dette legger opp til diskusjoner både innen bærekraft, naturfag og samfunnsfag.
- Velg Kodekraft på nett for digitalt videokonferanse i klasserommet med formidler fra VilVite.
- Velg Kodekraft på VilVite for å ta klassen med til VilVite og ha Kodekraft på koderommet vårt. Inngang på VilVite blir gratis ved å bestille dette programmet.
Kodekraft 1 eller Kodekraft 2?
I bestillingen får du valg om Kodekraft 1 eller Kodekraft 2.
- Velg Kodekraft 1 dersom kodekraft er nytt for klassen. I Kodekraft 1 går vi gjennom oppgavene på kodekraft.no.
- Velg Kodekraft 2 dersom klassen har gjort Kodekraft-oppgavene tidligere. I Kodekraft 2 starter vi med en intro og oppfriskning av kunnskaper. Så vil elevene få i oppdrag om å bygge et spill etter kravspesifikasjoner. Der får de brukt det de lærte fra Kodekraft 1, i tillegg til at vi introduserer noen nye funksjoner.
Oppgaver på Kodekraft.no
Besøk gjerne denne sida etter VilVite-besøket for å videreutvikling spillet, reflektere rundt valg elevene har tatt eller ønsker å ta i eget spill. De elevene som ønsker det, vil kunne dele spillet sitt med lærer og andre.
Tilknytning til læreplan
Matematikk: Kjerneelementet utforsking og problemløysing
Algoritmisk tenking er viktig i prosessen for å utvikle strategier og fremgangsmåter for å løse problem og innebærer å bryte ned et problem i delproblem som kan løses systematisk.
Matematikk: Kompetansemål etter 10. trinn
Utforske matematiske eigenskapar og samanhengar ved å bruke programmering
Naturfag: Kompetansemål etter 10.trinn
Drøfte hvordan energiproduksjon og energibruk kan påvirke miljøet lokalt og globalt
Praktisk informasjon
Dette læringstilbudet er gratis for 9. og 10. trinn i hele landet ved bruk av avtalekode KODE1001 ved bestilling.
Kodekraft på nett:
Videokonferanse-plattform velges ved bestilling.
Du kan velge mellom:
- Google Meet. Du inviterer formidler inn i som gjestelærer
- Microsoft Teams. Du inviterer formidler inn i som gjestelærer
Du får tilsendt detaljer rundt gjennomføring innen 3 dager før programstart.
Kodekraft krever verken forkunnskaper eller spesialutstyr. Elevene og lærer følger læringsprogrammet via PC eller nettbrett/Chomebook. Det er en fordel om storskjerm kan brukes i klasserommet, men ikke et absolutt krav.
Mer informasjon
Les om lærers rolle, avtalekoder, og annen relevant informasjon på denne siden.