- Antall: Inntil 30 elever
- Tidspunkt: Onsdag og fredag
- Varighet: 90 min
- Målgruppe: Videregående
- Fagområder: Naturfag
Hva skjer i dette læringstilbudet?
Vi starter timen med å se på arv av egenskaper. To puffhaler (Zea caudatum) som er heterozygote for alle egenskaper, skal formere seg. Det skal elevene hjelpe dem med, samtidig som de lærer litt om hvordan egenskaper nedarves og jobber med både genotyper og fenotyper.
Ved bruk av perler(individer) og tekstil(vegetasjon) skal elevene simulere naturlig seleksjon ved å vise hvordan miljømessige forhold kan påvirke overlevelsen til enkeltindivider i en populasjon. Populasjon blir utsatt for predatorer, og bare de heldige individene som overlever får reprodusere seg. Miljøet veksler mellom to ulike typer vegetasjoner, og elevene undersøker hvordan vegetasjonen påvirker hvilke individer som overlever.
Elevene lærer mer når de er forberedt
Alle læringsprogram på VilVite har tilgjengelig for- og etterarbeid. Finn utvalgte artikler og aktiviteter knyttet til Arv og evolusjon på VilViteMer.
Tilknytning til læreplan
Naturfag Vg1 ST: Kompetansemål
- beskrive DNA og hvordan egenskaper arves, og gjøre rede for hvordan arv er en forutsetning for evolusjon
- gjøre rede for hvordan klimaendringer påvirker evolusjon, utbredelse av arter og biologisk mangfold
Biologi 2: Hovedområde evolusjon
- forklare korleis den genetiske samansetjinga i populasjonar blir endra gjennom mutasjonar, naturleg seleksjon, genetisk drift, genflyt, horisontal genoverføring og endring av kromosomtal
Mer informasjon
Les om lærers rolle, avtalekoder, og annen relevant informasjon på denne siden.