- Antall: Inntil 30 elever
- Tidspunkt: Tirsdag - fredag
- Målgruppe: Videregående
- Fagområder: Naturfag, Samfunnskunnskap
Hva skjer i denne temaløypen?
Elevene jobber med hvilke bærekraftige valg de kan ta i hverdagen. Løypen foregår i utstillingen på VilVite, i området vi kaller Loop, som handler om kretsløp i naturen og grønne innovasjoner.
Om temløypen
Fotavtrykket er et læringstilbud uten formidler fra VilVite. Du som lærer er ansvarlig for gjennomføring og organisering, men du får hjelp til å komme i gang. Vi begynner med en kort introduksjon til arbeidet, hvor en av våre viteverter går igjennom oppdraget til elevene. Dersom du eller elevene lurer på noe underveis, er det alltid god hjelp å få fra vitevertene som jobber i utstillingen.
Oppgavene er på norsk og siden elevene jobber selvstendig med nettbrettet, passer dessverre ikke temaløypen for elever som ikke kan godt norsk.
Temaløypen baserer seg på en historie hvor elevene planlegger klassefest. Valgene de tar påvirker miljø, økonomi og sosiale forhold. Dette er de tre områdene vi må jobbe med for å skape bærekraftig utvikling i verden.
Organisering
Elevene jobber i grupper og løser oppgaver knyttet til installasjoner i utstillingen. Hver gruppe bruker et nettbrett fra VilVite for å gjennomføre løypen. Det er tilsammen 5 poster elevene må innom, men de bestemmer selv rekkefølgen på postene. Etter ca 40-45 minutter samler du elevene dine i Innovasjonstorget, en del av Loop, for en oppsummering.
Her er en film om hvordan appen dere skal bruke virker. Introduksjon til løype med nettbrett.
Tilknytning til læreplan
Overordnet del: Bærekraftig utvikling
- En bærekraftig utvikling bygger på foreståelse av sammenhengen mellom sosiale, økonomiske og miljømessige forhold
- Gjennom arbeid med temaet skal elevene utvikle kompetanse som gjør de i stand til å ta ansvarlige valg og handle etisk og miljøbevisst. Elevene skal få forståelse for at handlingene og valgene til den enkelte betyr noe.
Samfunnskunnskap: Det tverrfaglig temaet Bærekraftig utvikling
I samfunnskunnskap handler det tverrfaglige temaet bærekraftig utvikling om hvordan elevene kan bidra til en bærekraftig samfunnsutvikling gjennom å være aktive medborgere. Dette innebærer å forstå sammenhenger mellom individuelle valg, samfunnsstrukturer og tolegrensene i naturen.
Naturfag: Kjerneelementet Kropp og helse
Kunnskap om jorda som system og hvordan menneskene påvirker dette systemet, skal gi elevene grunnlag til å ta bærekraftige valg
Naturfag: Det tverrfaglig temaet Bærekraftig utvikling
I naturfag handler det tverrfaglige temaet bærekraftig utvikling om at elevene skal få kompetanse til å gjøre miljøbevisste valg og handlinger, og se disse i sammenheng med lokale og globale miljø- og klimautfordringer. Kunnskap om sammenhenger i naturen er nødvendig for å forstå hvordan vi mennesker er med på å påvirke den.
Mer informasjon
Les om lærers rolle, avtalekoder, og annen relevant informasjon på denne siden.